Dressuursport vraagt fit paard

Moeder en dochter, Agnes en Romy Vreugdenhil zijn actief in de dressuursport en hebben ervaring met LiquiHorse Basis, nu de wedstrijden intensiever zijn krijgen ze LiquiHorse Relax en LiquiHorse Sport. Ze vertellen ons over hun passie voor de paardensport en hoe ze hun paarden topfit houden.

Agnes Vreugdenhil is op latere leeftijd in de dressuursport gestart. Sinds oktober 2013 is ze opnieuw actief in de dressuur met haar paard Vreugdehoeve's Vivace. Na 2,5 jaar is Agnes januari 2014 gestart in de M1 en rijdt nu richting Z1. Eerder was Agnes al actief in de SGW met een dubbelspan New Forest pony's. Daarnaast is Agnes werkzaam binnen het eigen bedrijf, Hoveniersbedrijf Vreugdenhil.

Dochter Romy rijdt sinds haar zesde pony en heeft al een aantal jaren wedstrijdervaring. Zij heeft bijvoorbeeld eerder al een C pony van de L naar de Z1 gereden. Sinds februari 2013 heeft Romy Vreugdehoeve's Patrick (E pony) onder het zadel. Op 11 januari dit jaar werd de 13-jarige Romy met Vreugdenhoeve's Patrick Kringkampioen van Zuid-Oost Drenthe, en op 1 februari Drentskampioen in de klasse M1. "Via de titel Drents kampioen haalde ik het startbewijs voor het Nederlands Kampioenschappen in Ermelo! Op 15 maart kwam ik met Vreugdenhoeve's Patrick uit in klasse M1. We zijn 10 van de 20 geworden met een score van 63,67%. Ontzettend mooie en leuke ervaring voor mij en mijn pony!" Aldus Romy.

Paard voeren op basis van de prestatie

Ook paarden die dressuurmatig gereden worden, moeten twee proeven kunnen volbrengen. Hierbij speelt, naast training, de voeding een belangrijke rol. "Sinds juni 2013 voeren wij dagelijks LiquiHorse Basis aan onze paarden. Toch zijn we sinds mei '14 overgegaan op LiquiHorse Relax en LiquiHorse Sport om wat spanningen weg te nemen en meer ontspanning te krijgen dmv extra Magnesium in de producten. Gezondheid van de paarden  en aanvulling van mineralen en vitaminen op het rantsoen was de reden om te starten met LiquiHorse. We vragen een prestatie van onze paarden, met LiquiHorse halen ze meer energie uit het voer om deze prestatie te kunnen leveren." Aldus Agnes. "We hadden nog een aantal vragen over de aanvulling van mineralen en vitaminen in het rantsoen. Deze vragen hebben we kunnen stellen aan het LiquiHorse team.  Ik verwacht ook dat mijn pony in topconditie is om zo goed mogelijk te presteren." Vult Romy aan.

Voerschema paarden

Ieder voerschema is verschillende, ons advies is om altijd voldoende kwalitatief goed ruwvoer te verstrekken en daarna pas krachtvoer. Met deze voervolgorde zorgt u voor een optimale spijsvertering. "In de ochtend krijgen de paarden eerst goed hooi van eigen land en iets daarna een mix van brokken en muesli 1 a 1½ kg, dit ook rond 18.00, met daarover LiquiHorse Relax. Halverwege de ochtend gaan ze het land in. 's Middags of 's avonds trainen we. Afhankelijk van hoe lang ze in de wei staan voeren we ze bij met hooi. De laatste voerronde hooi doen we om 22 uur.  We kijken zelf goed hoe ze het doen, we letten bijvoorbeeld op hoe ze eruit zien en in omgang zijn."
Ieder paard is verschillend, dit zijn wij ons bewust. Het LiquiHorse team hecht veel waarde aan het adviseren op maat. Daarnaast blijft u als klant diegene die het oog van de meester heeft en houdt. Het LiquiHorse team voorziet u graag vrijblijvend van advies.

Paard trainen

"Wij vinden het belangrijk dat er afwisseling is voor de paarden zodat ze niet voor zichzelf gaan denken en het leuk blijft. Tijdens privé les wordt er meer proefgericht getraind. Thuis is het afwisselend met het losrijden voor- en ook na de wedstrijden. Trainen van oefeningen tussendoor en dit later weer aan elkaar rijden."
Romy traint 5 keer per week en voor de wedstrijd veel proefgericht en daarnaast ook ontspannen. Ze rijdt nu M2 en heeft op 21 april wederom met Vreugdenhoeve's Patrick De Hullen Bokaal gewonnen. Romy; "De proeven gingen super met 187 en 202 punten! Omdat we nu al Z1 startgerechtigd zijn we daar nu meer gericht voor aan het trainen".

Resultaat LiquiHorse

Na het voorzien van een voeradvies stuurde Agnes ons na twee weken een reactie:  "Ik merkte na twee weken LiquiHorse Basis voeren dat de paarden rustiger werden. Ook met het naar buiten brengen dat ze niet zo hectisch doen."  

Bij voeradviezen stellen we voorop dat het een totaalplaatje is waar het voer weliswaar een groot onderdeel van is. Er wordt daarom altijd gekeken welke arbeid uw paard moet leveren en wat u verwacht. Daarbij adviseren we altijd een ruwvoeronderzoek te laten doen en eventueel een bloedonderzoek om een referentiekader te hebben. Zonder onderzoeksgegevens wordt er van waarden uitgegaan zoals gesteld door het BLGG en het CVB. Daarnaast wordt er geluisterd naar uw ervaring met uw paard. De producent van LiquiHorse, Van Benthem Minerals, heeft jarenlange ervaring in het produceren van mineralen en vitaminen samenstellingen voor de agrarische sector en het adviseren van dierenhouders. Daarnaast zijn Jan van Benthem en dochter Mariëlle actief in de mensport.

Rijdt u recreatief of bent u zeer actief in de sport? LiquiHorse kan u voorzien van een vrijblijvend advies ongeacht discipline of niveau! Lees ervaringen van andere paardenbezitters of neem contact op voor vrijblijvend advies via het contactformulier of telefonisch via 050 406 1254.

    25-04-2016 11:36