Overgang van weide naar stal Eind september begint de astronomische herfst. Tijd om alvast rekening te houden met het feit dat je paard minder weidegang heeft. Of wellicht wel weidegang maar minder gras met een lagere voederwaarde.

Verandering voer

Het is zaak dat de overgang van weide naar stal, of gras met minder structuur en voederwaarde, langzaam wordt doorgevoerd zodat het spijsverteringstelsel van je paard eraan kan wennen. Advies is om 3 weken tijd te nemen om het paard aan de overgang te laten wennen.

Droge stof gehalte ruwvoer

Gras heeft een droge stof gehalte van 15-20%  terwijl hooi 80% droge stof bevat. Hooi is minder vochtig dan gras. Hooi bevat veel meer vezels en structuur. Daarom is het belangrijk om je paard in de wei al aan hooi of kuil te laten wennen.

Kans op verstoppingskoliek

De overgang van weide naar stal zorgt, naast de veranderde structuur en vochtgehalte, meestal voor minder beweging van je paard. Uit Brits onderzoek blijkt dat de darmbeweging gedurende rust veel minder is dan tijdens weidegang. Het is belangrijk dat een paard, die veel op stal staat, voldoende beweging krijg. Maar ook (ruw)voer dient over meerdere kleine porties per dag verdeeld te worden. 
De combinatie van droger voer zoals hooi of stro in plaats van vers gras en minder beweging maakt de kans op verstopping in het spijsverteringstelsel groter. Voldoende beweging, langzame verandering van voer en onbeperkte toegang tot water maar ook goed aansluiten met het voer op de behoefte van je paard kunnen de kans op verstoppingskoliek verkleinen. Bij verstoppingskoliek zit er in de meeste gevallen een prop mest in de dikke darm.

Verbeteren van de spijsvertering bij je paard doe je door;

  • het gebit van je paard regelmatig te laten onderhouden,
  • voer te geven met grove structuur,
  • voer van goede kwaliteit met voldoende voedingsstoffen,
  • aan te sluiten met voeding op de behoefte naar arbeid
Voeradviseur Jan van Benthem kan je van een gratis, vrijblijvend en op maat, voeradvies voorzien voor uw paard. Stuur je aanvraag direct.

Kwaliteit van ruwvoer

De energiewaarde, het droge stof percentage, eiwitgehalte, mineralen, sporenelementen en vitaminen kunnen per snede gras anders zijn. Hooi en kuil hebben in de wintermaanden een nog groter aandeel in het rantsoen dan in de zomer. Door de kwaliteit van het ruwvoer te laten meten d.m.v. een ruwvoeronderzoek kun je veel beter aansluiten op de behoefte van je paard. Ruwvoer van lage kwaliteit kan ervoor zorgen dat uw paard gewicht verliest. Lees meer over ruwvoeronderzoek

Mineralen en vitaminen in winterrantsoen

Naast energie, suikers en droge stof zijn ook mineralen en sporenelementen te onderzoeken in het ruwvoer. In de praktijk bevat ruwvoer minder mineralen dan verwacht en wordt er meestal minder krachtvoer gevoerd dan op verpakkingen geadviseerd. Hierdoor krijgt je paard structureel te weinig mineralen en vitaminen.

Geen supplement maar volledige mix

Je kunt een supplement met een enkel mineraal zoals magnesium of een aantal elementen zoals vitamine E en selenium bijvoeren op het moment dat je tekorten ervaart bij je paard. Maar voorkomen is beter dan genezen en helaas zijn tekorten bij je paard vaak pas zichtbaar als dit al enige tijd het geval is. Voer daarom een complete mix met de LiquiHorse producten. De LiquiHorse range bestaat uit een basissamenstelling met daarnaast producten, die van enkele mineralen en/of vitaminen extra bevatten naast de basissamenstelling. Zoals LiquiHorse FokLiquiHorse HoefLiquiHorse Vacht en LiquiHorse Relax.

Laat je adviseren door de LiquiHorse voeradviseur. Ontvang een, gratis en vrijblijvend, voeradvies op maat zodat jij jouw paard in de juiste balans en verhouding voert. Niet alleen de mineralen en vitaminen maar ook energie en eiwit worden hierin meegenomen. Natuurlijk wordt er bij een advies rekening gehouden met de arbeid die je paard verricht en wat de voermogelijkheden voor jou zijn.

Voertips voor de winterperiode op stal

  • Geef het hooi of de kuil op de grond. Dit is voor het paard de meest natuurlijke houding. Bij het van de grond eten zakt de onderkaak naar voren waarbij de kiezen perfect op elkaar aansluiten. Hierdoor wordt niet alleen het ruwvoer beter gekauwd waardoor het beter verteerd kan worden maar is er ook minder kans op verstopping. Het is ook ontspannen voor het lijf en zorgt voor een betere bloedsomloop. Door voer op hoogte aan te bieden zorgt u ervoor dat spieren aangespannen worden en kan als gevolg hebben dat er nek-, hals- en rugklachten ontstaan bij uw paard.
  • Geef je krachtvoer? Verstrek dit in kleine porties gemengd met een flinke schep(pen) grove luzerne. De luzerne zorgt voor speekselaanmaak en daarmee het verbeteren van de vertering van het voer in de maag. Lees meer over het voeren van luzerne
  • Vergeet de mineralen en vitaminen niet. Voer dit in de juiste verhouding en vorm!
  • Voorkom verveling. Geef kleine porties ruwvoer verdeeld over de dag
  • Zorg altijd voor vers water in de stal van je paard.
  • Krijgt je paard aanzienlijk minder arbeid in de wintermaanden? Pas de energie, eiwit, mineralen en vitaminen hierop aan. Bijvoorbeeld door een andere soort en vorm energie te voeren of te minderen in krachtvoer. Voer dagelijks een LiquiHorse mix zodat je voldoende mineralen en vitaminen geeft aan je paard.

Een voeradvies op maat voor jouw paard?

Neem dan contact op met LiquiHorse, voeradviseur Jan van Benthem. Hij voorziet je gratis en vrijblijvend van voeradvies afgestemd op jouw paard.
Direct een voeradvies aanvragen? Klik hier en stuur de benodigde informatie in of bel 0504061254
    10-10-2016 11:54