Eind september begint de astronomische herfst. Tijd om alvast rekening te houden met het feit dat je paard minder weidegang heeft of gaat hebben. Je paard loopt minder lang in de wei en staat vaak meer uren op stal. Of misschien heeft jouw paard wel weidegang maar staat er minder gras met een lagere voederwaarde.

Bij een overgang van zomer naar winter krijgen wij elk jaar vragen van paardeneigenaren over: koliek of diarree, slokdarmverstopping, verliezen van bespiering en/of gewicht, stalbenen, weven, luchtzuigen , kribbebijten of boxlopen. 

Dat zijn problemen die paardeneigenaren kunnen merken vanwege de overgang van het voer. Ook valt je sneller dingen op als je paard langer op stal staat. In dit blog krijg je meer informatie over het aanpassen van voeren in de wintermaanden en tips om de kans op problemen bij je paard te verminderen.


Verandering voer bij je paard 
Het is zaak dat de overgang van weide naar stal, of gras met minder structuur en voederwaarde, langzaam wordt doorgevoerd zodat het spijsverteringstelsel van je paard eraan kan wennen. Advies is om 3 weken tijd te nemen om het paard aan de overgang te laten wennen. Dit om verstopping en diarree te voorkomen. 

Verstoppingskoliek
De overgang van weide naar stal zorgt, naast de veranderde structuur en vochtgehalte, meestal voor minder beweging van je paard. Uit Brits onderzoek blijkt dat de darmbeweging gedurende rust veel minder is dan tijdens weidegang. Het is belangrijk dat een  paard, die veel op stal staat, voldoende beweging krijgt.  Ook is beweging heel belangrijk om de kans op  vocht in de onderbenen, rond en onder de kogels van de achterbenen te verkleinen. De zogenaamde stalbenen 

Bij verstoppingskoliek is bewegen 1 van de factoren maar ook (ruw)voer dient over meerdere kleine porties per dag verdeeld te worden.  

De combinatie van droger voer zoals hooi of stro in plaats van vers gras en minder beweging maakt de kans op verstopping in het spijsverteringstelsel groter. Voldoende beweging, langzame verandering van voer en onbeperkte toegang tot water maar ook goed aansluiten met het voer op de behoefte van je paard kunnen de kans op verstoppingskoliek verkleinen. Bij verstoppingskoliek zit er in de meeste gevallen een prop mest in de dikke darm. Kleine porties voeren is niet alleen belangrijk om koliek te voorkomen maar ook om verveling tegen te gaan wat zich kan uitten in weven, luchtzuigen, kribbebijten of boxlopen.


Mineralen en vitaminen in winterrantsoen
Naast energie, suikers en droge stof zijn ook mineralen en sporenelementen te onderzoeken in het ruwvoer. In de praktijk bevat ruwvoer structureel te weinig  mineralen . Er wordt in de praktijk minder krachtvoer gevoerd dan op verpakkingen wordt geadviseerd. Hierdoor krijgt je paard structureel te weinig mineralen en vitaminen. Ook als je kwalitatief goed ruwvoer voert haal je de normen van de mineralen en vitaminen niet.  

Geen supplement maar volledige mix
Voorkomen is beter dan genezen en helaas zijn tekorten bij je paard vaak pas zichtbaar als dit al enige tijd het geval is. Onze LiquiHorse supplementen bestaan uit een basissamenstelling met daarnaast producten, die van enkele mineralen en/of vitaminen extra bevatten naast de basissamenstelling. Zoals LiquiHorse Fok, LiquiHorse Hoef, LiquiHorse Vacht en LiquiHorse Relax.
    17-07-2024 11:54