Sportpaard voldoende energie voeren voor prestaties Worden er van je sportpaard prestaties verwacht? Om deze te kunnen behalen heeft het paard voldoende energie, eiwit, mineralen en vitaminen nodig.
Ieder paard is uniek maar heeft wel een bepaalde basisbehoefte zoals, ruwvoer maar ook mineralen en vitaminen. Maar ook de hoeveelheid en soort energie zijn van belang. Welke soort en hoeveelheid en energie heeft je paard nodig? Dit is afhankelijk van de arbeid het paard verricht. 

Ruwvoer en voedingswaarde

Ruwvoer is altijd de basis in het rantsoen van een sportpaard. Wij adviseren zelfs om een ruwvoeronderzoek te doen om te kijken hoeveel eiwit, energie, mineralen en sporenelementen het bevat. Daarnaast is het Droge Stof gehalte van belang. Mede op basis daarvan wordt een rantsoen berekend. Voldoende ruwvoer is  belangrijk, van goede kwaliteit en structuurrijk. Dit verdeelt over tenminste 3 porties per dag.

Wat is de richtlijn qua kilogram ruwvoer per dag? Lees dit verderop in het artikel.

Aanvulling mineralen en vitaminen

Alleen ruwvoer bevat niet voldoende mineralen en vitaminen. Daarom is LiquiHorse ontwikkelt, deze bevatten de mineralen en vitaminen die aansluiten op een gemiddelde kwaliteit ruwvoer.  

LiquiHorse Basis bevat de mineralen en vitaminen voor de dagelijkse behoefte.

LiquiHorse Relax is geschikt voor sportpaarden en gespannen, rillerige paarden. In dit product zit extra magnesium naast de dagelijkse benodigde mineralen en vitaminen.

Als er LiquiHorse gevoerd wordt kun je met minder krachtvoer toe in het rantsoen. Welke vorm van energierijk voer je naast het ruwvoer en de LiquiHorse voert is afhankelijk van de discipline, de arbeidsintensiteit en het paard. Hierin maken wij onderscheid op basis van disciplines.

Duurprestaties

Rijd je regelmatig dressuurwedstrijden, men je, ben je  actief in de eventing of rijd je endurance? Dan heeft je paard langdurige energie nodig. Voor deze paarden wordt een vetrijk rantsoen geadviseerd. Hiervoor hebben wij LiquiHorse Energy Oil opgenomen in ons assortiment. Dit product bevat veel energie voor je paard en is daarnaast ook rijk aan omega 3-6-9. Dit is een koudgeperste lijnolie en voert u náást ruwvoer, mineralen en vitaminen.

Kortdurende explosieve prestaties

Ben je actief in de springsport? Dan adviseren we naast het ruwvoer, LiquiHorse mineralen en vitaminen, LiquiHorse Energy Oil  te voeren met een krachtvoeder die snelle energie levert zoals een granenmix. De beste combinatie is het voeren van grove luzerne bijvoorbeeld GreenHorse gemengd met het krachtvoer en de LiquiHorse producten. Zo zorg je dat het paard goed moet kauwen en daardoor ook veel speeksel aanmaakt. Het speeksel zorgt namelijk ook voor verteringsenzymen die de verteerbaarheid van het voer verhogen en daarnaast het maagzuur neutralieren en de kwetsbare magwand bescheremen tegen maagzuur (maagzweren).

Hoeveel kilo ruwvoer per dag?

Een rantsoen van het paard wordt op basis van energie, eiwit, mineralen en vitaminen opgesteld. 

Het grootste deel energie en eiwit komt uit ruwvoer, hoeveel dien je daarvan tenminste per dag te geven? Wij hebben een tabel opgesteld wat een paard of pony per dag aan ruwvoer zou moeten krijgen zonder weidegang. Op basis van gewicht van het paard er van uitgaande dat het ruwvoer van gemiddelde kwaliteit is.  Let op dit betreft een globaal advies!
Gewicht paard pony Hooi (80% DS) Voordroog (60% DS) Kuil (40% DS)
250 6,5 kg 8,5 kg 13 kg
500 13 kg 17 kg 26 kg
650 16,5 kg 22 kg 33 kg
700 18 kg 24 kg 36 kg
 
Bovenstaande tabel is een advies voor de winterperiode. In het voorjaar en de zomer dien je rekening te houden met een eventuele weidegang.

Kortom vraag je prestaties van je paard? Dan kun je met bovenstaande advies per discipline al een heel eind. Heb je een ruwvoeranalyse met mineralen en sporenelementen of heb je nog vragen?

Stel gerust je voervragen aan Jan van Benthem via het contactformulier of telefonisch via 050 406 1254
 
    03-05-2016 10:27