De spieren van het paard worden intensief gebruikt bij sporten als springen, dressuur, endurance en aangespannen rijden. Meer dan de helft van het gewicht zijn de spieren van het paard. De spieren van het paard krijgen hun energie vanuit de bloedbaan. Hierbij zijn de zuurstofvoorziening en de afvoer van afvalstoffen cruciaal voor de spieren van het paard.

Blessures paard

Wordt de doorbloeding van spieren van het paard belemmerd, dan treedt er lokaal een soort van vergiftiging en ondervoeding van het weefsel op. Dit uit zich in spierpijn bij het paard. Het paard zal die spieren niet meer gaan gebruiken, waardoor de doorbloeding nog weer minder wordt. Uiteindelijk volgt uit een kleine oorzaak een grote blessure. Lees meer over spierstijfheid, spierverzuring en ernstige spierverzuring welke spierbevangenheid tot gevolg kan hebben. 

Ontspannen paard

Spieren en hun zenuwen werken in paren. Voor elke beweging moet een spier samentrekken, terwijl de tegenovergestelde spier moet ontspannen. Een spier kan altijd samentrekken, het probleem zit in het ontspannen. Magnesium is sterk betrokken bij het neuromusculair functioneren. Bij een tekort aan Magnesium zijn de spieren de eerste plaats waar de hoeveelheid magnesium zal afnemen. Magnesium ontspant, ontkrampt en zorgt voor een sneller en beter herstel na inspanning. Carnitine speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van de spieren van paarden. Grote hoeveelheden carnitine zijn gemeten in de skeletspieren van paarden en de hartspier.

Voeradvies sportpaard

Ontvang een vrijblijvend advies voor je sportpaard. Op basis van de gegevens over je paard zoals arbeid, bouw en eventueel een ruwvoeronderzoek stelt Jan van Benthem een voeradvies op met voldoende energie, eiwit, mineralen en vitaminen.

Stuur de gegevens in per contactformulier of bel 050 406 1254| Meer