Speen je veulen zo gezond mogelijk

Voer en speen je veulen zo gezond mogelijk. TIPS!

Een veulen is een kostbaar bezit. Het vertegenwoordigt hoop voor de toekomst. Om optimaal te kunnen groeien heeft een veulen de juiste voeding en omstandigheden nodig, zeker in de spannende periode van het spenen. Hoe kan je een opgroeiend veulen het beste ondersteunen en bijvoeren? Lees hier hoe je jouw veulen de juiste basis geeft.

Het fijne van een veulen is dat je vanaf het begin betrokken bent, ook al speelt de eerste maanden de lacterende merrie de belangrijkste rol. Wat veel mensen echter niet weten, is dat niet alle bouwstoffen, zoals vitaminen en mineralen, op de juiste wijze vertegenwoordigd zijn in de merriemelk en/of in het ruwvoer. Dat is belangrijk omdat een mineralen- en vitaminetekort of een onjuiste mineralenbalans bij een veulen levenslange gevolgen kan hebben op de ontwikkeling en gezondheid. Zeker in de fokkerij waarin veulens snel naar een grote stokmaat groeien, hebben veulens veel mineralen nodig voor een sterk skelet.


Voeding voor een veulen op een rijtje:

  • Calcium, Magnesium, Fosfor zijn (vooral in de juiste verhouding!) erg belangrijk, net als Koper, Zink en vitamine A en D.
  • De eerste paar weken zal het veulen met name moedermelk drinken. Naast energie en antistoffen bevat de moedermelk ook essentiële mineralen en vitaminen. Maar niet alle mineralen en vitaminen worden voldoende via de merriemelk doorgegeven, zoals bijvoorbeeld het belangrijke mineraal Koper.
  • Na 5 of 6 weken dalen de voedingsstoffen in de merriemelk.
  • De meeste veulens beginnen na een week belangstelling voor ruwvoer en gras te krijgen, waardoor het spijsverteringstelsel zich verder ontwikkelt.
  • Regelmatig zit er te veel Calcium in het ruwvoer. Dit verhindert de opname van Magnesium.
 

Veulen bijvoeren

Om eventuele scheve verhoudingen of lage of hoge waardes van mineralen, vitaminen en sporenelementen in de merriemelk en het ruwvoer te kunnen opvangen, adviseren wij Liquihorse Opfok aan het veulen te verstrekken vanaf het moment dat het veulen belangstelling krijgt voor ruwvoer. LiquiHorse Opfok bevat de basismineralen en –vitaminen én extra magnesium en koper voor snel groeiende veulens. Niet alleen tekorten worden aangevuld. Het maakt ook het moment van spenen gemakkelijker doordat het veulen al gewend raakt aan het rantsoen.    

Veulen spenen

Het spenen is voor het veulen een lastige overgang, zelfs als dit geleidelijk gebeurt. Weidegang, kleine porties ruwvoer verdeeld over de dag, veel bewegingsvrijheid en interactie met soortgenoten zijn essentieel. Dit gaat o.a. verveling en gedragsproblemen tegen en verkleint de kans op stress door scheiding van de moeder. Stress heeft een grote impact op de weerstand en spijsvertering en kan maagzweren veroorzaken. Ook diarree ligt op de loer bij stress. Een veulen kan daarbij snel uitdrogen. Diarree komt ook voor bij het voeren van te veel zetmeel. Pas dus op met het geven van krachtvoer (rijk aan zetmeel en suikers), want dat kan een veulen nog niet goed verteren.

Zorg er daarom voor dat het veulen een dagelijks rantsoen krijgt met:
  • Vezels: hooi, gras, luzerne en timotee bevatten vezels en voorzien in de energie en eiwitbehoefte.
  • Aminozuren: deze zitten in kwalitatief goed hooi en timothee.
  • Een mineralen- en vitaminensupplement: dit is de fundering onder de voeding en is nodig voor de spijsvertering, weerstand en de ontwikkeling van de botten van het veulen.
LiquiHorse Opfok bevat deze aanvullende mineralen en vitaminen en is door de vloeibare samenstelling gemakkelijk te mengen met grasmix en timothee.

Let op: ieder ras kent zijn eigen behoeften. Daarom maken wij graag een vrijblijvend, gratis en op maat gemaakt advies voor je veulen. Bij het opstellen van voeradviezen houden wij rekening met de behoefte op basis van ras en bouw van het veulen. Stel je vraag direct via het contactformulier of bel 050 406 1254 voor vrijblijvend advies.

Ook interessant?

Eerder schreven we al over het voeren van de drachtige merrie zodat ongeboren veulen een rugzak aan mineralen en vitaminen meekrijgt. Lees hier meer over de drachtige en lacterende merrie.


 
    01-10-2019 07:30