Hoe voer je je paard zo min mogelijk suiker?

Net als mensen hebben paarden suikers nodig om te kunnen functioneren. Toch willen we onnodige suikers zo veel mogelijk vermijden omdat te veel suiker de gezondheid nadelig beïnvloedt. Dit geldt ook voor zetmeel.

Hoe zorg je ervoor dat je (sport)paard verantwoorde, zetmeel- en suikermarme voeding binnenkrijgt waarmee hij uitstekend kan functioneren en presteren?


Laten we voorop stellen: suikers en zetmeel zijn koolhydraten en belangrijk als leveranciers van energie. Ze zijn nodig voor de hersenfunctie en het zenuwstelsel. Een teveel aan suikers en zetmeel is echter schadelijk. Een paard kan dit moeilijk verteren. Het verzuurt het lichaam van het paard en verstoort de darmflora. Dit kan o.a. leiden tot spierverzuring, hoefbevangenheid en koliek

Daarom zijn niet alleen bij paarden die al gevoelig zijn voor insulineresistentie, EMS, PPID, zomereczeem, hoefbevangenheid, spierbevangenheid, overgewicht of koliek gebaat bij een suikerarm rantsoen. Ook jonge en/of gezonde paarden kunnen aandoeningen ontwikkelen als ze langere tijd te veel suiker en zetmeel binnenkrijgen. De grote vraag is: welke suikers zijn goed en welke niet? En… wanneer is het te veel?

Suikerarme voeding voor jouw paard

Een paardenrantsoen bestaat uit energie, eiwitten, mineralen en vitaminen. De belangrijkste en grootste energiebron voor een paard komt uit goede kwaliteit ruwvoer, eventueel aangevuld met luzerne. Ruwvoer voedt het paard met vezels. Deze ruwe vezels en celwanden in het ruwvoer voorzien het paard met zogenaamde structurele koolhydraten. Deze worden in de dikke darm van het paard verteerd en benut als langzame energiebron. Bij de verbranding hiervan komen niet veel afvalstoffen vrij. Ruwvoer voldoet voor het grootste gedeelte aan de energie- en eiwitbehoefte van jouw paard. Hier bereken je hoeveel ruwvoer jouw paard nodig heeft.

Tip 1: De energiewaarde van hooi, voordroog en kuilvoer is afhankelijk van de grondsoort, grassoort, bemesting, weersomstandigheden, het oogstmoment en de verpakking. Laat je ruwvoer onderzoeken zodat je weet hoeveel energie je paard hiermee binnenkrijgt. Laat hierbij ook de mineralen- en vitaminewaardes onderzoeken.

Krachtvoer bevat vaak veel suiker en zetmeel

Veel mensen denken dat paarden daarnaast krachtvoer nodig hebben. Helaas kan krachtvoer contraproductief of zelfs belastend werken omdat de suiker- en zetmeelsamenstellingen zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel en een verbranding in glucose. Dit geeft kans op snellere verzuring of stress. Ook verstoort het de darmflora waardoor de voedingsstoffen uit het ruwvoer en de werking van goede bacteriën worden gesaboteerd. 

Tip 2: Is jouw paard sloom of zelfs futloos en wil je hem actiever of werkwilliger hebben? Kijk dan eens naar de belastende rol van krachtvoer. Je kan krachtvoer vermijden door over te schakelen op een natuurlijkere manier van voeren. Lees in hier hoe je dat doet.

Luzerne als suikerarm alternatief voor krachtvoer

Luzerne bevat relatief veel eiwitten en weinig suiker. Het is een ideale aanvulling van het rantsoen in plaats van krachtvoer, omdat een paard veel moet kauwen op luzerne. Dit bevordert de speekselvorming en daarmee de vertering. Veel paarden, ook (sport)paarden die regelmatig getraind worden en/of die spieren moeten opbouwen en jonge, opgroeiende paarden of zogende merries, hebben baat bij een rantsoen aangevuld met luzerne.

Tip 3: Vraag kosteloos een voeradvies aan dat perfect is afgestemd op jouw paard.

Suikervrij mineralen- en vitaminesupplement voor jouw paard.

Omdat ruwvoer altijd te weinig mineralen en vitaminen bevat, zal je dit moeten aanvullen. Veel paarden hebben een mineralen- en vitaminetekort, ook als ze krachtvoer krijgen. Dit komt omdat droge of vaste mineralen en vitaminen tijdens de vertering eerst moeten worden opgelost. Hierbij treden verliezen op. De vloeibare mineralen en vitaminen van LiquiHorse worden direct en maximaal opgenomen en benut. Dankzij de complete samenstelling van LiquiHorse weet je zeker dat je paard dagelijks alle essentiële mineralen en vitaminen in de juiste balans binnenkrijgt.

Tip 4: Er is altijd een LiquiHorse mengsel dat bij de specifieke behoeften van jouw paard past, ook als je alleen ruwvoer voert. Je merkt snel resultaat. LiquiHorse bevat geen toegevoegde suikers.

Suikervrij supplement voor extra energie voor sportpaarden of futloze paarden

Zelfs sportpaarden, ongeacht de discipline, hebben meer baat bij een rantsoen zonder krachtvoer, mits je het rantsoen inricht met goede vetten, voldoende vitaminen, mineralen en kwaliteitsruwvoer. Vetten zijn goed verteerbaar voor paarden en geven vele malen meer energie dan krachtvoer. Vetten zijn ook een veilige energiebron voor paarden die gevoelig zijn voor suiker en zetmeel. LiquiHorse Energy Oil levert langdurige energie zonder dat je paard er heet van wordt.

Extra tips voor paarden die extra gevoelig zijn voor suikers
Let op: suikers (fructaan) in gras kunnen sterk variëren afhankelijk van het seizoen, de weersomstandigheden, grassoort en bemesting. Bij paarden en pony’s die gevoelig zijn voor suikers kan je denken aan beperking van de weidegang tijdens dagen met hoge fructaangehaltes in het gras en/of aan het gebruik van een graasmasker. Ook met het weken en stomen van hooi kan een gedeelte van het suiker worden gereduceerd.
Meer suikerarme voertips?

    25-02-2021 17:55