Net als mensen hebben paarden suikers nodig om te kunnen functioneren. Toch willen we onnodige suikers zo veel mogelijk vermijden. Hoe zorg je ervoor dat je (sport)paard verantwoorde, zetmeel- en suikermarme voeding binnenkrijgt waarmee hij uitstekend kan functioneren en presteren?

Laten we voorop stellen

Suikers en zetmeel zijn koolhydraten en belangrijk als leveranciers van energie. Ze zijn nodig voor de hersenfunctie en het zenuwstelsel. Een teveel aan suikers en zetmeel is echter schadelijk. Een paard kan dit moeilijk verteren. Het verzuurt het lichaam van het paard en verstoort de darmflora. Dit kan o.a. leiden tot spierverzuring, hoefbevangenheid en koliek. 

Daarom zijn niet alleen bij paarden die al gevoelig zijn voor insulineresistentie, EMS, PPID, zomereczeem, hoefbevangenheid, spierbevangenheid, overgewicht of koliek gebaat bij een suikerarm rantsoen. Ook jonge en/of gezonde paarden kunnen aandoeningen ontwikkelen als ze langere tijd te veel suiker en zetmeel binnenkrijgen. De grote vraag is: welke suikers zijn goed en welke niet? En… wanneer is het te veel?


Suikerarme voeding voor jouw paard
Een paardenrantsoen bestaat uit energie, eiwitten, mineralen en vitaminen. De belangrijkste en grootste energiebron voor een paard komt uit goede kwaliteit ruwvoer, eventueel aangevuld met luzerne. Ruwvoer voedt het paard met vezels. Deze ruwe vezels en celwanden in het ruwvoer voorzien het paard met zogenaamde structurele koolhydraten. Deze worden in de dikke darm van het paard verteerd en benut als langzame energiebron. Bij de verbranding hiervan komen niet veel afvalstoffen vrij. Ruwvoer voldoet voor het grootste gedeelte aan de energie- en eiwitbehoefte van jouw paard. Hier bereken je hoeveel ruwvoer jouw paard nodig heeft.

Krachtvoer bevat vaak veel suiker en zetmeel
Veel mensen denken dat paarden daarnaast krachtvoer nodig hebben. Helaas kan krachtvoer contraproductief of zelfs belastend werken omdat de suiker- en zetmeelsamenstellingen zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel en een verbranding in glucose. Dit geeft kans op snellere verzuring of stress. Ook verstoort het de darmflora waardoor de voedingsstoffen uit het ruwvoer en de werking van goede bacteriën worden gesaboteerd. 

Suikervrij supplement voor extra energie voor sportpaarden of futloze paarden
Zelfs sportpaarden, ongeacht de discipline, hebben meer baat bij een rantsoen zonder krachtvoer, mits je het rantsoen inricht met goede vetten, voldoende vitaminen, mineralen en kwaliteitsruwvoer. Vetten zijn goed verteerbaar voor paarden en geven vele malen meer energie dan krachtvoer. Vetten zijn ook een veilige energiebron voor paarden die gevoelig zijn voor suiker en zetmeel. LiquiHorse Energy Oil levert langdurige energie zonder dat je paard er heet van wordt.

    17-07-2024 14:17