Een flegmatiek paard wordt ook wel traag, lui of sloom genoemd. Een paard dat niet wil lopen, ieder stap lijkt het paard teveel. Maar u kunt een flegmatiek paard ook rustig noemen, een paard die niet snel een pas teveel maakt en zuinig is met energie.
Bij een flegmatiek paard kunnen 

  • fysieke problemen de oorzaak zijn bijvoorbeeld een maagzweer, gewrichts- of hoefproblemen maar ook 
  • onvoldoende energie, eiwit, mineralen en vitaminen in het rantsoen of het karakter van uw paard kan een rol spelen
  • Daarnaast kan het harnachement zoals een niet passend zadel zorgen voor een sloom of stakend paard. 
?De fysieke oorzaken dienen uitgesloten te worden door bijvoorbeeld de gebitsverzorger, hoefsmid of dierenarts.
Op het gebied van het voeren op basis van energie, eiwit, mineralen en vitaminen kunnen wij u adviseren.

Energietekort paard

Een flegmatiek paard dient vaak meer energie in het rantsoenaangeboden te krijgen. Het basisrantsoen voor uw paard dient op orde te zijn. Dit betekent dat uw paard dagelijks tenminste 2% van het lichaamsgewicht aan kg droge stof dient te krijgen. Een KWPN ruin van 600kg dient bij een goed kwaliteit hooi tenminste 14 kg per dag te krijgen. Door ruwvoer onderzoek te doen weet u hoeveel energie, eiwit en mineralen en sporenelementen uw ruwvoer bevat. De mineralen en vitaminen zijn voor uw paard het fundament onder de voeding. Deze zorgen dat de energie en voedingsstoffen uit het ruwvoer optimaal opgenomen kunnen worden.

Mineralen en vitaminen paard

In het ruwvoer zitten al mineralen en vitaminen echter niet voldoende voor uw paard. Daarnaast verliest hooi de vitaminen naarmate het ouder worden. U kunt de mineralen en vitaminen deels bijvoeren door krachtvoeders. Echter moet u hiervan vaak veel geven voordat de mineralen en vitamine balans goed is. Daarnaast is het afhankelijk welk merk en soort krachtvoer u geeft. Met name het energie, eiwit, suiker en zetmeel gehalte is bij een krachtvoeder belangrijk om te bekijken. Energierijker voeren betekent niet per definitie suikerrijk. LiquiHorse bevat de aanvullende mineralen en vitaminen die uw paard naast ruwvoer nodig heeft. Door een juiste balans mineralen en vitaminen wordt het ruwvoer beter benut en kan uw paard meer energie uit het ruwvoer halen.

Ervaring LiquiHorse Relax Dadette Flokstra

Overgewicht

Voor een flegmatiek paard is het belangrijk om het rantsoen zo af te stemmen dat er voldoende energie in het rantsoen aanwezig is maar niet teveel suikers en zetmeel. U wilt namelijk niet dat uw paard te maken krijgt met overgewicht. Heeft uw paard weidegang en wilt u uw paard in volledig grasland laten grazen? Beperk het aantal graas uren, maak gebruik van een graasmasker of voeg eventueel momenten in de paddock toe.

Laat het rantsoen van uw paard vrijblijvend eens berekenen door Jan Van Benthem. Neem contact op via het contactformulier of bel 050 406 1254.
 
 

    02-05-2016 16:34     Reacties ( 0 )

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.