Een flegmatiek paard wordt ook wel traag, lui of sloom genoemd. Een paard dat niet wil lopen, ieder stap lijkt het paard teveel. Maar je kunt een flegmatiek paard ook rustig noemen, een paard die niet snel een pas teveel maakt en zuinig is met energie.

Bij een flegmatiek paard kunnen 
  • fysieke problemen de oorzaak zijn bijvoorbeeld een maagzweer, gewrichts- of hoefproblemen maar ook 
  • onvoldoende energie, eiwit, mineralen en vitaminen in het rantsoen of het karakter van je paard kan een rol spelen
  • Daarnaast kan het harnachement zoals een niet passend zadel zorgen voor een sloom of stakend paard. 
De fysieke oorzaken dienen uitgesloten te worden door bijvoorbeeld de gebitsverzorger, hoefsmid of dierenarts.
Op het gebied van het voeren op basis van energie, eiwit, mineralen en vitaminen kunnen wij je een voeradvies op maat geven.

Meer tips voor flegmatieke paarden m.b.t. voer en training ? Klik hier en lees de blog

Energietekort paard

Een flegmatiek paard dient vaak meer energie in het rantsoenaangeboden te krijgen. Het basisrantsoen voor je paard dient op orde te zijn. Dit betekent dat je paard dagelijks tenminste 2% van het lichaamsgewicht aan kg droge stof dient te krijgen. Een KWPN ruin van 600kg dient bij een goed kwaliteit hooi tenminste 14 kg per dag te krijgen. Door ruwvoer onderzoek te doen weet je hoeveel energie, eiwit en mineralen en sporenelementen het ruwvoer bevat. De mineralen en vitaminen zijn voor je paard het fundament onder de voeding. Deze zorgen dat de energie en voedingsstoffen uit het ruwvoer optimaal opgenomen kunnen worden.
 


Wil je meer lezen hoe jij je paard meer energie kunt geven en welke soort er bij de discipline van je paard geadviseerd wordt? Klik hier en lees meer over de soorten energie.

Mineralen en vitaminen paard

In het ruwvoer zitten al mineralen en vitaminen echter niet voldoende voor jouw paard. Daarnaast verliest hooi de vitaminen naarmate het ouder worden.Je kunt de mineralen en vitaminen deels bijvoeren door krachtvoeders. Echter moet je hiervan vaak veel geven voordat de mineralen en vitamine balans goed is. Daarnaast is het afhankelijk welk merk en soort krachtvoer je geeft. Met name het energie, eiwit, suiker en zetmeel gehalte is bij een krachtvoeder belangrijk om te bekijken. In heel veel gevallen is krachtvoer niet nodig. Energierijker voeren betekent niet per definitie suikerrijk. LiquiHorse bevat de aanvullende mineralen en vitaminen die je paard naast ruwvoer nodig heeft. Door een juiste balans mineralen en vitaminen wordt het ruwvoer beter benut en kan jouw paard meer energie uit het ruwvoer halen.

Overgewicht

Voor een flegmatiek paard is het belangrijk om het rantsoen zo af te stemmen dat er voldoende energie in het rantsoen aanwezig is maar niet teveel suikers en zetmeel. Je wilt namelijk niet dat je paard te maken krijgt met overgewicht. Heeft je paard weidegang en wil je dat jouw  paard in volledig grasland laten grazen? Beperk het aantal graas uren, maak gebruik van een graasmasker of voeg eventueel momenten in de paddock toe.

Laat het rantsoen van je paard vrijblijvend eens berekenen door Jan Van Benthem. Om een voeradvies op maat te geven zijn er gegevens nodig over over voeding, arbeid en het paard. Vraag hier direct voeradvies op maat voor je paard aan.

Heb je vragen of opmerkingen?Neem dan contact op via het contactformulier of bel 050 406 1254.
 
 
    02-05-2016 16:34