Heeft jouw paard krachtvoer nodig?

Ieder paard is anders. Toch zijn er belangrijke basisprincipes als het gaat om de juiste voeding voor paarden. Middels de onderstaande feiten en antwoorden op relevante, veelgestelde vragen kom je tot een voedingsplan waar jouw paard écht baat bij heeft. 

Feit 1: Ruwvoer is de basis van ieder paardenrantsoen

Een paard is gemaakt om ruwvoer te eten en te verteren. Het spijsverteringsstelsel kan alleen optimaal werken als een paard minimaal 14-16 uur per etmaal goed ruwvoer kan eten. Alleen dan kan het voldoende speeksel aanmaken en voedingsstoffen goed opnemen.

Wat is goede kwaliteit ruwvoer voor jouw paard?

Met deze tips en ruwvoeronderzoek weet je precies wat er wel (en niet!) in het ruwvoer zit.  

Kan een paard te veel hooi eten?

De meeste paarden zullen van goede kwaliteit hooi zich niet gauw overeten. Heeft je paard aanleg om dik te worden? Kies dan voor grofstengelig hooi en voor meerdere, kleine porties verdeeld over de dag.


Feit 2: Ruwvoer moet altijd aangevuld worden met mineralen en vitaminen

Nagenoeg alle Europese bodems bevatten te weinig mineralen en vitaminen. Afhankelijk van het seizoen, de weersomstandigheden en grondsoort ontstaan er scheve verhoudingen in de mineralen- en vitaminebalans. Als je het ruwvoer niet aanvult met mineralen en vitaminen, ontstaan er op de langere termijn structurele tekorten. Dit creëert gezondheidsproblemen.

 

Hoeveel kilo ruwvoer mag een paard per dag?

Dit kan variëren en is onder andere afhankelijk van de leeftijd, conditie en inspanning.
Hier vind je een basisberekening/voertabel.


Feit 3: Krachtvoer is vaak overbodig en soms zelfs onwenselijk. 

Veel mensen kiezen voor krachtvoer om het rantsoen van hun paard aan te vullen met energie, eiwitten, mineralen en vitaminen. Toch is dit vaak niet de beste oplossing. Sterker nog, het komt regelmatig voor dat er gezondheid- en gedragsproblemen ontstaan door (te veel) krachtvoer. Bijvoorbeeld bij paarden die veel power geven maar halverwege de training of wedstrijd ineens futloos raken. Of paarden die snel gestrest raken. Dit kan ten grondslag liggen aan de snelle energie van suikers en zetmeel in krachtvoer. Deze verstoren de vetzuurverhouding en verzuren de darmen. Ook andere aandoeningen, zoals hoefbevangenheid, insulineresistentie en koliek kunnen gerelateerd zijn aan te veel koolhydraten.
 

Wat is krachtvoer?

Krachtvoer is ontstaan omdat werkpaarden vroeger overdag weinig tijd kregen om voldoende energie binnen te krijgen. Krachtvoer in de vorm van granen gaf dan een boost. Nu bewegen paarden doorgaans veel minder en staan ze merendeel op stal en in paddocks. De overtollige energie uit krachtvoer kunnen ze dan niet kwijt. 

Welke soorten krachtvoeders zijn er voor paarden?

Onder krachtvoer vallen brokken (biks), muesli’s, granenmixen en slobbers. Er bestaan tegenwoordig vele merken en soorten voor ieder ras, leeftijd, inspanningsniveau en discipline. Een groot, overkoepelend nadeel van krachtvoer is dat paarden aanzienlijk minder op kauwen - en dus ook minder speeksel - produceren dan bij het kauwen op ruwvoer. Speeksel is erg belangrijk voor de vertering. 

Hoeveel krachtvoer voer je een paard?

Bij voorkeur zo min mogelijk. Voer in plaats daarvan luzerne, lijnzaadolie, aangevuld met een compleet mineralen- en vitaminemengsel. 

Feit 4: Een (sport)paard heeft baat bij langzame energiebronnen zoals vezels, vetten en eiwitten. 


De meeste paarden halen voldoende energie uit goed ruwvoer, mits aangevuld met een compleet mineralen- en vitaminesupplement. Mocht je paard meer energie nodig hebben, kies dan voor langzame energiebronnen zoals lijnzaadolie en luzerne voor vezels en hoogwaardige eiwitten. Daarmee kan een paard meer voedingstoffen uit het aangeboden ruwvoer halen en langdurig presteren zonder daarmee de (spier)stofwisseling te overbelasten.

Feit 5: Complete, vloeibare mineralen- en vitaminemengsels hebben een hogere opneembaarheid en bieden meer rendement. 

Mineralen en vitaminen in droge vorm zoals in poeders, bewerkte mineralenbrokjes of krachtvoer, moeten eerst worden verteerd voordat ze kunnen worden opgenomen. Daarbij ontstaan verliezen en onnodige belasting van het lichaam. Een deel van de voedingsstoffen komt niet aan verdwijnt in de mest. Zonde toch? 

De vloeibare mineralen en vitaminen in de LiquiHorse mengsels zijn opgelost in hun oorspronkelijke, ionische vorm. Daardoor worden ze direct opgenomen en maximaal benut. Je hebt minder nodig en je belast het lichaam niet met onnodige processen. 
 

Kan ik ook met enkelvoudige mineralen de voeding van mijn paard aanvullen? 


Mineralen en vitaminen zijn onderling van elkaar afhankelijk om goed te kunnen werken. Alles moet in precies de juiste balans aanwezig zijn. Vergelijk het eens met dominosteentjes; als er eentje ontbreekt of enigszins verkeerd staat opgesteld, klopt de hele keten niet. Daarom biedt LiquiHorse alleen complete mineralen- en vitaminemengsels, waarin alles op elkaar afgestemd is. Wist je dat met deze basis een paard de voedingsstoffen uit het ruwvoer beter kunnen benutten? Met deze combinatie haalt jouw paard een maximaal rendement uit zijn voeding. 
 

Hoe voer ik de vloeibare LiquiHorse mineralen en vitaminen? 

Dagelijks 60 – 90 ml geef je LiquiHorse voor een paard of 30 - 60 ml voor een pony. Dit kan door de luzerne, timothee of over het ruwvoer.


Goed ruwvoer en een compleet, vloeibaar mineralen- en vitaminemengsel - waar nodig aangevuld met luzerne en lijnzaadolie – geven jouw paard het hoogste rendement. Voeding waar hij (en jij) baat bij heeft!