Hoe weet je of het ruwvoer voor jouw paard van goede kwaliteit is?

Paarden en pony’s zijn echte ruwvoereters. Het liefst knabbelen ze 14-16 uur per dag op ruwvoer, zoals gras of hooi (al dan niet in verpakt in folie of plastic zoals voordroog). Goede kwaliteit ruwvoer hoort het hoofdbestanddeel te zijn van ieder paarden- of ponyrantsoen. Toch hebben de meeste mensen geen enkel idee wat er in het ruwvoer zit dat ze hun paard of pony voeren

Hoe weet je of jouw ruwvoer van goede kwaliteit is?

Op ruwvoer moet een paard veel kauwen. Hierdoor wordt speeksel aangemaakt. Dit is weer belangrijk voor de gehele vertering, de maag en de darmwerking. Ook zorgt ruwvoer voor het grootste gedeelte van de energie die jouw paard nodig heeft.

Tips bij het kopen van ruwvoer voor je paard

Door voor je aankoop goed navraag te doen bij de leverancier en door goed te kijken, ruiken, voelen kan je een eerste indruk krijgen of het ruwvoer geschikt is voor jouw paard. Over het algemeen geldt dat fris, groengeel, stofvrij hooi van uitgegroeide en uitgebloeide grassen en kruiden het beste is voor paarden. Daarnaast mag het geen giftige planten of kruiden zoals jacobskruiskruid bevatten en mag het niet nat, beschimmeld of muf zijn. Nat, fijn of groen kuilgras is te rijk en te zuur voor paarden. Ook jong, vroeg gemaaid gras is doorgaans ongeschikt voor paarden. Het bevat relatief veel suiker en eiwit en weinig vezels. Paarden zijn juist gebaat bij veel structuur en vezels en een lage suiker- en eiwitgehaltes. Dit vind je in langer doorgegroeide en uitgebloeide grassen en kruiden.

Hoeveelheden of onbeperkt ruwvoer voor jouw paard

Een sober of dik(ker) paard voer je bij voorkeur grofstengelig hooi, terwijl een magerder paard wat fijner hooi kan hebben. Hoeveel je voert, kan je hier lezen.

Toch kan je aan de buitenkant van het ruwvoer niet zien of ruiken hoeveel energie, mineralen, sporenelementen en vitaminen erin zit. De waardes kunnen per partij verschillen. Dit is onder andere afhankelijk van de tijd in het jaar, de weersomstandigheden, plaats, grondsoort en het onderhoud (lees: bemesting) van het weideland. Ruwvoer van (rivier)kleigrond bevat doorgaans wat meer mineralen dan van zandgrond. Uit ruwvoeronderzoek blijkt dat het merendeel van de Nederlands grond lage tot zelfs extreem lage waardes in mineralen en vitaminen afgeeft. Regelmatig komen er zelfs nulwaardes uit ruwvoeronderzoek, o.a. bij selenium, koper en zink.

Ruwvoeronderzoek is dan ook de enige manier om te weten te komen wat jouw paard binnenkrijgt. Veel mensen hikken tegen deze kosten aan. Toch is het belangrijk dit te doen, al is het één monster van een partij die je koopt voor het hele seizoen. Koop je het jaar erop van hetzelfde land en is de bemesting en maaitijd hetzelfde gebleven, dan kun je er vanuit gaan dat het min of meer dezelfde waardes bevat. Eventuele droogte heeft wel wat invloed maar zal niet voor hele grote verschillen zorgen.

Mineralen en vitaminen fundament van de vertering

Over het algemeen kan je stellen dat ruwvoer altijd te weinig mineralen en vitaminen bevat. Veel paarden kampen dan ook met vage, lichte tot zelfs ernstige gezondheidsproblemen door structurele tekorten en/of doordat de onderlinge verhouding van de mineralen en vitaminen in de voeding niet in balans is. Krachtvoer of losse supplementen lossen dat probleem niet op of geven weer andere nadelen voor de gezondheid. {Link toevoegen naar nieuwe landingspagina: Hoe voorkom je een mineralen- en vitaminetekort?)
Zonder de juiste mineralen- en vitaminebalans kan het paard de voedingsstoffen die wél in het ruwvoer zitten, niet goed benutten. Daarom zijn de vloeibare mineralen en vitaminen van LiquiHorse het fundament onder het ruwvoer. Vloeibare mineralen en vitaminen worden beter en sneller door de darmen worden opgenomen. De verhoogt de benutting van de mineralen en vitaminen én van het ruwvoer. 1 + 1 = 3!

Persoonlijk voeradvies voor jouw paard

De LiquiHorse producten bevatten een complete, uitgebalanceerde samenstelling waardoor de brede mineralen en vitaminebehoefte altijd is gedekt. Ook kan de samenstelling in overleg – bijvoorbeeld op basis van ruwvoeronderzoek of bloedonderzoek – zonder meerkosten en zonder de totaalbalans te verliezen, worden aangepast aan eventuele specifieke behoeften.

Zo kan je met goede kwaliteit hooi of voordroog, LiquiHorse en eventueel (melassevrije) luzerne jouw paard voorzien van een gezond en structuurrijk rantsoen met de juiste energie, mineralen- en vitaminebalans. Krachtvoer is dan niet nodig. Wil je toch ook wat krachtvoer voeren? Meng er dan luzerne door, zodat jouw paard rustiger kauwt en meer speeksel vormt. Dit komt de vertering ten goede.