Herstel na arbeid Je hebt prestaties gevraagd van je paard, maar na de inspanning komt hij slecht op adem en zakt de hartslag niet snel genoeg. De volgende dag loopt hij stijf of ziet hij er ‘opgetrokken’ of ‘smalletjes’ uit. Hoe komt dat en hoe kan je het voorkomen?

Bij een paard met een scheve mineralen- en vitaminebalans functioneert de vetzuurverbranding niet optimaal. Op een bepaald moment in de wedstrijd of training moet hij zijn spierreserves aanspreken. Doordat het paard de spierafvalstoffen niet goed kan afvoeren, verzuurt hij en kan hij naderhand last krijgen van spierpijn of zelfs van spierbevangenheid (ook wel tying-up, maandagziekte genoemd). Dat wil je voorkomen, want een paard dat eenmaal spierbevangen is geweest, blijft daar gevoeliger voor. Wist je dat de spieren van een paard meer dan de helft van zijn gewicht uitmaken? Belangrijk dus om die spieren goed gevoed en doorbloed te houden, zodat ze optimaal kunnen functioneren bij aanspanning en ontspanning.

Contraproductief

Veel mensen geven hun paard op de wedstrijddag extra krachtvoer. Dat werkt averechts. Door de suikers en zetmeel in het krachtvoer heeft het paard in het begin extra pit, maar halverwege de wedstrijd zakt de glucose in en verzuurt hij extra. Een (sport)paard houdt het veel langer vol op goed ruwvoer en een vetrijk rantsoen. Dat geeft langdurige energie en een betere voedingsopname en vertering. De kans op verzuring verminderd sterk, omdat hij geen last heeft van de suikeromzetting.

Cirkel rond

Behalve een goede trainingsopbouw, kwaliteitsruwvoer en een vetrijk rantsoen is het belangrijk dat het paard beschikt over voldoende magnesium in zijn lichaam voor ontspanning van de spieren. Daarbij is de verhouding tussen calcium en magnesium in de voeding van belang. Een calcium-overschot kan het herstel na training negatief beïnvloeden. Het aminozuur l-carnitine speelt een belangrijke rol in de omzetting van vet naar energie. L-carnitine vermindert de spierafbraak, gaat spierverzuring tegen, helpt tegen vermoeidheid en zorgt voor een sneller herstel. Daarmee voorkom je blessures en maak je de cirkel rond.
Wat is het beste voer voor jouw paard?

Hoge prestaties, laag herstel

Internationaal  vierspan-menner Jannes Kinds geeft zijn pony’s dagelijks LiquiHorse Sport. Dit bevat Carnitine en extra Magnesium. Sinds het gebruik van LiquiHorse Sport verzuren de pony’s in de marathon minder snel en hebben ze erna aanzienlijk minder spierpijn.
Dressuuramazone Silke Kamphuis startte onlangs een jong paard voor het eerst op een wedstrijd. Heel spannend voor zo’n paard. Daarom had ze wat extra LiquiHorse Relax gevoerd. De wedstrijd verliep goed en ze selecteerden zich voor de volgende dag. Het paard stond daarna op het terrein heerlijk relaxed te slapen. Belangrijk voor een eerste goede ervaring voor het paard, maar ook voor de herstelfase.
Bij (extreem) zware wedstrijden is de toevoeging van LiquiHorse Energy Oil de ideale vetrijke energiebron die een sportpaard nodig heeft om op hoog niveau te presteren zonder zijn reserves aan te hoeven spreken, dit in combinatie met LiquiHorse Sport

Wil jij ook weten hoe jouw paard 365 dagen per jaar fit kan zijn? LiquiHorse helpt jou en jouw topper graag met een gratis voeradvies op maat.
 
    30-10-2017 13:41