Foto
Spierbevangenheid is een totale verzuring van met name de rug maar ook in de lendenen en kruisspier.

Totale verzuring bij een paard kenmerkt zich door: 
  • korte pas,
  • niet meer makkelijk vooruit willen of zelfs helemaal niet meer willen lopen,
  • trillende en knikkend in de achterhand,
  • bezweet zijn,
  • donkere urine,
  • ligt veel en komt niet graag overeind.
Als dit zich voordoet bij jouw paard dien je direct contact op te nemen met de dierenarts. Deze kan spierbevangenheid met zekerheid aantonen door bloedonderzoek te doen. De bloedwaardes CK en AST worden dan onderzocht. Deze komen in het bloed voor als er spierbeschadigingen zijn in het lichaam. Waarbij CK de spierschade aantoont en binnen een aantal uren na het begin van spierbevangenheid deze het hoogst zal zijn. Ook is het verstandig bij dit onderzoek de mineralen en vitaminen te laten onderzoeken zoals calcium, magnesium, selenium (GSH-Px) , vitamine e en  vitamine b.

Oorzaak spierbevangenheid

De oorzaak van spierbevangenheid bij je paard is een verstoring spierstofwisseling en is een gevolg van
  • tekort aan elektrolyten,
  • overmaat aan suikers/zetmeel (vaak door teveel krachtvoer)
  • voeding niet afstemmen op training/arbeid

Belangrijke voeding spierbevangenheid

Een paard met acute spierbevangenheid dient behandeld te worden door de dierenarts.

Geef het paard in overleg met de dierenarts drinkwater, liefst gemengd met elektrolyten.  Daarnaast kwalitatief goed structuurrijk hooi, geen kuil. Dit ruwvoer mag niet te suikerrijk zijn, dit kan alleen aangetoond worden d.m.v. een ruwvoeronderzoek.  

Een paard met spierbevangenheid mag absoluut geen krachtvoer hebben. Dat heeft het ook niet nodig want het kan voldoende uit kwalitatief goed ruwvoer halen mits de mineralen en vitamine voorziening op orde is.

Geef een grove luzerne gemengd met een complete mineralen en vitaminen mix. Grove luzerne zorgt voor speekselvorming en daarmee aanmaak van verteringsenzymen. Het speeksel zorgt voor neutralisatie van het maagzuur zodat de kans op een maagzweer verkleint.

De mineralen en vitaminen mix ondersteunt de vertering waardoor er meer voedingsstoffen uit het aangeboden voer gehaald kan worden. Deze mix dient  vooral meer Magnesium, vitamine E, vitamine B en Carnitine te bevatten dan de dagelijks benodigde hoeveelheid. Dit om de afvoer van de afvalstoffen te verbeteren. Na enkele  dagen heeft het paard voldoende aan de dagelijks benodigde hoeveelheid en kan er overgegaan worden op een mix zonder de extra carnitine maar voor ontspanning van de spier wel een mix met extra magnesium.

Wat doen bij spierbevangenheid paard

Ieder paard, ongeacht spierbevangenheid of gevoeligheid hiervoor, dient een  rantsoen op maat te krijgen met voldoende energie, eiwit, mineralen en vitaminen. Als een paard een goede kwaliteit hooi krijgt het al een groot deel van de behoefte binnen. De kwaliteit of voederwaarde is alleen met een onderzoek vast te stellen.  Zorg dat je zo weinig mogelijk suikers en zetmeel in het rantsoen hebt. Je kunt beter kiezen voor een vetrijke aanvulling op het ruwvoer, dit kan een paard heel goed benutten en is in de vorm van lijnzaadolie te voeren. Daarnaast een structuurrijk voer, in plaats van krachtvoer. Op grove luzerne kauwt een paard veel beter en maakt het ook verteringsenzymen aan. Daarnaast zit er in luzerne een hoge kwaliteit eiwit. De aminozuren uit eiwit zijn nodig voor spieropbouw. En heel belangrijk, voor veel paardeneigenaren een ondergeschoven kindje: de mineralen en vitaminen.

Er wordt in veel gevallen wel magnesium en/of vitamine e en selenium bijgevoerd maar in veel gevallen zonder onderzoek. De mineralen en vitaminen dienen in een verhouding tot elkaar gegeven te worden. Deze worden scheefgetrokken als er enkele elementen worden gevoerd. Daarom wordt er geadviseerd een complete mix te voeren. In vloeibare vorm is een mineralen en vitaminen mix ook direct beschikbaar voor je paard en hoeft deze niet eerst energie te stoppen in het opneembaar maken van bijvoorbeeld een poeder. 

Sportpaard de mineralen en vitaminen verhogen

Een sportpaard heeft ook meer behoefte aan extra vitamine c, vitamine B en als het actief in de sport loopt ook carnitine vlak voor, tijdens en een aantal dagen na een zware training of wedstrijd. De juiste mix mineralen en vitaminen zorgt voor het afvoer van afvalstoffen uit de spieren, ontspanning van de spieren maar ook het ondersteunen van de vertering waardoor een paard meer uit zijn aangeboden voer kan halen.
Kortom ieder paard heeft een basisbehoefte en als er regelmatig arbeid mee verricht wordt en wedstrijden worden verreden heeft het rondom deze dagen een andere, verhoogde, behoefte aan voedingsstoffen.

Wij begrijpen dat het moeilijk is om het voer voor je paard te berekenen. Daarom doen wij dit voor je gratis en vrijblijvend. Hierbij geven we je een advies op basis van de door jouw verstrekte gegevens, de door onze jarenlange ervaring in de diervoeding en met behulp van ons rantsoenberekeningsprogramma. In onze voeradvies voor jouw paard leggen wij ook uit waar om wij dit adviseren. We denken altijd in het belang van je paard, zodat deze 365 dagen per jaar fit is om te kunnen presteren en de spieren de juiste ondersteuning krijgen. 

Heb je vragen? Stel ze gerust