Bevat ruwvoer voldoende energie en eiwit Veel mensen weten dat ruwvoer de basis moet zijn van het paardenrantsoen. Daarnaast geven ze vaak krachtvoer om hun paard van extra energie te voorzien. Maar wist jij dat door kwalitatief goed ruwvoer te voeren, je paard al voldoende energie en eiwit binnenkrijgt?
Een paardenrantsoen wordt opgesteld op basis van energie, eiwit, mineralen en vitaminen. Als je voldoende kwaliteitsruwvoer geeft, voorzie je al in het grootste gedeelte van je paard zijn energie- en eiwitbehoeften. De extra energie die je bijvoert met krachtvoer, is dan eigenlijk weggegooid geld en kan – in het slechtste geval – belastend zijn voor het paard, want je verdringt daarmee de energie uit het ruwvoer. Bovendien geven de suiker- en zetmeelsamenstelling in de meeste krachtvoeders een verbranding op basis van glucose, een kortdurende energiebron die kans geeft op snellere verzuring. Ruwvoer heeft dit nadeel niet en voorziet in vezels.

Sluipend gevaar

Maar ruwvoer alleen voorziet niet in alles. Daarbij is een aanvulling van mineralen en vitaminen nodig. Zo blijkt uit ruwvoeranalyses dat het koper- en zinkgehalte bijna altijd te laag is. Afhankelijk van de grondsoort kunnen ook andere mineralen te weinig aanwezig zijn. Bij zandgrond bijvoorbeeld is het seleniumgehalte vaak bijna nul. Op kleigrond ligt dit meestal wat hoger. Selenium is belangrijk voor de spieropbouw en ook bij de vruchtbaarheid van paarden. Veengrond kan te veel ijzer bevatten, wat de benutting van andere mineralen kan tegenwerken. Een voorbeeld van hoe belangrijk de juiste balans is in het geven van mineralen en vitaminen. Tekorten zijn niet goed, maar bij sommige mineralen (zoals selenium) kan te veel ook gevaarlijk zijn. Je kunt dus niet zomaar wat toevoegen.
Hoe stel je een voerplan op?

Besparing

Maak de balans op door te weten wat je voert in kwaliteit en kwantiteit. Weet je niet hoeveel ruwvoer jouw paard of pony nodig heeft? In deze tabel staat wat een paard of pony per dag aan ruwvoer zou moeten krijgen zonder weidegang. De kwaliteit van je ruwvoer kun je meten met een ruwvoeranalyse. Met een gratis voeradvies wordt gekeken naar gewicht, stokmaat, arbeid en weidegang van het paard, zodat je weet hoeveel mineralen en vitaminen je moet bijvoeren. Kies bij voorkeur voor een compleet supplement dat het hele vitaminen- en mineralenspectrum adequaat aanvult. Zo zijn de LiquiHorse producten afgestemd op de dagelijkse behoefte. Er zitten geen suikers in. Doordat het vloeibaar is, wordt het direct door het paard opgenomen, verteerd en maximaal benut. Je geeft het eenvoudig door wat handjes luzernestengel of over het ruwvoer. Op luzernestengel moet een paard goed kauwen. Daarbij komt veel speeksel vrij, wat de vertering verbetert.

Op maat

Blijkt uit bloedonderzoek van een dierenarts dat het nodig is om een bepaald mineraal (tijdelijk) extra te geven, dan kan een LiquiHorse product zonder meerprijs aangepast worden aan wat jouw paard nu nodig heeft.

Heb je vragen? Stel ze gerust, wij beantwoorden ze graag!
    20-11-2017 15:02