Heeft jouw paard een maagzweer? Maagzweren bij paarden komen veel voor. Volgens verschillende onderzoeken heeft meer dan de helft van alle paarden een maagzweer.
 

Vindt jouw paard aansingelen vervelend? Heeft jouw paard een verminderde eetlust? Presteert het paard slechter? Dan bestaat de kans dat jouw paard een maagzweer heeft.

 
Er zijn veel factoren die de kans op een maagzweer kunnen vergoten, namelijk:
 • Te weinig voerbeurten per dag, waardoor een lege maag ontstaat.
 • Teveel krachtvoer en/of te weinig ruwvoer.
 • Training op de lege maag.
 • Medicijnen, onder andere pijnstillers vergroten de kans op een maagzweer, met name bij lang gebruik of overdosering.
 • Stress, bij stress is de maag minder doorbloed en dus minder beschermd.
In dit artikel gaan we in op het belang van gezond en goed voeren en geven we tips die de kans op een maagzweer kunnen verkleinen.

Meerdere porties

Een paard is van nature een ruwvoer eter. De maag van een paard maakt de hele dag maagzuur aan, ook als er geen voer in de maag aanwezig is. Het is daarom van belang dat uw paard meerdere keren per dag ruwvoer krijgt of, bij voorkeur, onbeperkt ruwvoer kan eten. Dat helpt een overschot aan maagzuur in de maag voorkomen. Als er wel een overschot ontstaat kan het maagzuur het slijmvlies van de maag aantasten. Er kan dan een beschadiging van de maagwand ontstaan, een maagzweer. De kenmerken van een maagzweer zijn divers en kunnen erg vaag zijn.

Symptomen van een maagzweer bij paarden kunnen zijn:

 • Verminderde eetlust
 • Verminderde prestaties
 • Gewichtsverlies
 • Koliekverschijnselen
 • Ongemak bij opzadelen en/of aansingelen
 • Luchtzuigen
Vertoont jouw paard meerdere van deze symptomen? Benader dan de dierenarts. Hij kan door middel van scopie een maagzweer aantonen en een behandeling van de maagzweer starten. Daarnaast is het verstandig de voeding van jouw paard door een voerspecialist te laten bekijken.
Gratis en vrijblijvend een voeradvies ontvangen van voerspecialist Jan van Benthem? Klik dan hier om direct online contact op te nemen .

Luzerne en spijsvertering

Om het maagzuur te neutraliseren is speeksel nodig. Door kauwen wordt speeksel aangemaakt. Hoe structuurrijker het ruwvoer, hoe meer kauwbewegingen het paard maakt en hoe meer speeksel er wordt aangemaakt. 1 kg krachtvoer zorgt voor 1 l speeksel, 1 kg ruwvoer zorgt voor 3,5 l speeksel! Luzerne is een ruwvoersoort die zeer structuurrijk is. GreenHorse Luzerne bestaat uit gedroogde luzerne stengel, zonder toevoeging van melasse of suikers. Lees hier meer over GreenHorse Luzerne.

Voer je paard, naast luzerne, bij voorkeur onbeperkt ruwvoer. Op deze manier wordt een overschot aan maagzuur zo veel mogelijk voorkomen en is de kans op een maagzweer het kleinst. Niet de mogelijkheid om jouw paard onbeperkt ruwvoer te verstrekken? Of wordt hij daar te dik van? Voer dan meerdere keren per dag kleinere porties. Zoek daarnaast voor een wat dikker paard naar structuurrijk ruwvoer met weinig voedingswaarde. Zo kan hij meer eten met minder risico op overgewicht.

Wees er wel van bewust dat ruwvoer altijd te weinig mineralen bevat!

Omdat ruwvoer te weinig mineralen bevat is het verstandig het ruwvoer te laten onderzoeken. Eurofins Agro en Dumea bieden de mogelijkheid om ruwvoer te laten onderzoeken. Zo weet je wat de hoeveelheid energie, eiwit en mineralen in het ruwvoer is dat het paard krijgt. Onze voerspecialist kan aan de hand van dit ruwvoeronderzoek en de rest van het rantsoen van jouw paard een gratis en vrijblijvend voeradvies op maat opstellen.

Voeren voor training
Het is niet verstandig om je paard op de lege maag te rijden. Doordat het paard, met name in draf en galop, zijn buikspieren aanspant, kan de maag samengedrukt worden. Hierdoor wordt maagzuur omhoog geperst. Het bovenste deel van de maag is extra gevoelig voor maagzweren doordat er een veel dunnere beschermlaag aanwezig is. Voer dus altijd een kleine hoeveelheid ruwvoer voor het rijden. Ook als je langer met jouw paard op pad gaat is het verstandig ruwvoer mee te nemen.
Voer bij voorkeur een schep luzerne met LiquiHorse Energy Oil  na de training.

Mineralen en vitaminen

Zoals boven beschreven zijn in ruwvoer altijd te weinig mineralen aanwezig. Zou je dit tekort aan willen vullen met krachtvoer, dan zou een paard zo’n 5-6 kg daarvan per dag moeten eten. Dit is om meerdere redenen niet aan te bevelen. Zo zit er veel zetmeel (en vaak suikers) in krachtvoer, worden de meeste paarden er erg druk van en geeft het daarnaast een grote kans op overgewicht. Krachtvoer heeft daarnaast veel minder effect op het neutraliseren van maagzuur dan ruwvoer. Voer slimmer door minder krachtvoer te verstrekken, veel ruwvoer en daarnaast een complete mix aan mineralen en vitaminen zoals LiquiHorse Basis. Zeker ook als bij uw paard een maagzweer geconstateerd is!

Heeft u nog vragen over de voeding van uw paard met een maagzweer? Of wilt u vrijblijvend voeradvies ontvangen? Benader ons gerust. Dit kan telefonisch via 050 – 406 1254 of direct online. 

LiquiHorse producten bekijken
    03-11-2016 11:54