Maagzweer bij paarden

Verklein de kans op een maagzweer bij uw paard. Sluit aan op de natuurlijke behoefte van uw paard.

Heeft u het vermoeden dat uw paard een maagzweer heeft?   

Onderzoeken hebben uitgewezen dat ongeveer de helft van alle paarden maagzweren heeft. Bij renpaarden is het aantal nog veel hoger. Een verkeerde manier van voeren kan de aanleiding zijn van het ontstaan van een maagzweer bij een paard. Maar ook stress kan hierbij een rol spelen.
Een maagzweer bij uw paard kan zich op meerdere manieren uitten. Hier enkele kenmerken:
  • Paard heeft verminderde eetlust
  • Gewichtsverlies bij uw paard
  • Prestaties van uw paard nemen af
Bij vermoeden van een maagzweer bij uw paard adviseren wij u contact op te nemen met de dierenarts. Daarnaast adviseren wij u om uw paard de basis van het rantsoen te verstrekken: structuurrijk ruwvoer, mineralen en vitaminen.

Maagzweer door maagzuur

Een maagzweer bij uw paard ontstaat door een overproductie aan maagzuur. Een paard dient tenminste 16 uur per dag ruwvoer of weidegang te krijgen. De kleine maag produceert 24u per dag maagzuur. Dit maagzuur wordt  geneutraliseerd door het ruwvoer dat uw paard krijgt en het speeksel dat uw paard aanmaakt bij het eten van structuurrijk voer als hooi en luzerne. Als het aandeel krachtvoer in het rantsoen groot is of het paard krijgt niet voldoende ruwvoer dan wordt er teveel maagzuur geproduceerd en wordt dit niet geneutraliseerd. Dit is schadelijk voor de gevoelige maag, daardoor ontstaat een maagzweer bij uw paard. Lees in dit artikel verder over het voeren van een paard met een maagzweer

Paard met maagzweer voeren

Paarden zijn graasdieren en dienen de hele dag door beschikking te hebben over ruwvoer. Zorg dat u structuurrijk ruwvoer verstrekt verdeeld over meerdere porties per dag. Geef voor het verstrekken van ruwvoer een voerschep vol luzerne zonder melasse zoals GreenHorse luzerne stengel. Door luzerne vóór het ruwvoer te verstrekken produceert uw paard speeksel.  Speeksel zorgt bij een paard voor neutraliseren van maagzuur en een betere benutting van ruwvoer. Verstrek door de luzerne of over het hooi de dagelijks benodigde mineralen en vitaminen. LiquiHorse Basis is gebaseerd op de dagelijkse behoefte van uw paard naast ruwvoer. De LiquiHorse Basis gebruikt uw paard voor de benutting van ruwvoer maar ook bijvoorbeeld voor ontspanning van de spieren.
  • Voer meerdere porties ruwvoer per dag, 3 voerbeurten per dag is ons advies 
  • Probeer stress te vermijden, mocht uw paard nerveus zijn voer dan dagelijks LiquiHorse Relax
  • Met de LiquiHorse producten dekt u de mineralen en vitaminen behoefte van uw paard met 1 supplement naast goed ruwvoer en eventuele weidegang
  • Zorg altijd dat uw paard toegang heeft tot schoon en vers drinkwater
  • Geef alleen krachtvoer als uw paard merkbaar energie tekort komt
Wilt u meer informatie over het rantsoen van een paard met maagzweer? Neem dan contact op met LiquiHorse via het contactformulier of per telefoon 050 406 1254. Wij geven u vrijblijvend voeradvies! 
Bekijk het productoverzicht als u alle LiquiHorse producten wilt bekijken.
 
 

    29-04-2016 15:28     Reacties ( 0 )

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.