Kun je met mineralen problemen oplossen bij je paard?

Het korte antwoord is: vaak wel!

Problemen met de vacht, hoeven, huid, spieren, energie, stressgevoeligheid, vertering, weerstand en vruchtbaarheid zijn vaak direct te relateren aan een disbalans in de mineralen- en vitaminevoorziening. Een disbalans kan betekenen een tekort, een overschot of een scheve, onderlinge verhouding van elementen die voor hun werking van elkaar afhankelijk zijn.

Wordt die disbalans opgeheven, dan kan de balans in het lichaam weer herstellen en kunnen de klachten oplossen. Natuurlijk mits het nog niet te ver gevorderd is en het om problemen gaat die gerelateerd zijn aan een scheve mineralen- en vitaminebalans.

Problemen bij tekorten oplossen

Met begeleiding van een dierenarts, bloedonderzoek en ruwvoeronderzoek kan je meer te weten komen over wat het paard mist. Door dagelijks het rantsoen aan te vullen met de juiste hoeveelheid mineralen en vitaminen kunnen de hierboven genoemde problemen hersteld worden. Soms gaat daar enige tijd overheen.

Kies voor de aanvulling van mineralen en vitaminen niet klakkeloos voor een product met de hoogste waardes. Dat zegt namelijk niet altijd iets. Belangrijker is het om te kiezen voor een compleet mengsel met de juiste onderlinge verhoudingen en de hoogste opneembaarheid, zoals dat bij de vloeibare mineralen en vitaminen van LiquiHorse het geval is. Lees hier tips hoe je ervoor zorgt dat de mineralen en vitaminen het beste door het paard kunnen worden opgenomen.

Met de varianten Vacht, Hoef, Relax, Sport biedt LiquiHorse speciale samenstellingen als jouw paard net iets meer nodig heeft om problemen op te lossen. Voor de extra behoeften van drachtige merries is er LiquiHorse Fok en voor opgroeiende veulens en jonge paarden is LiquiHorse Opfok.

Problemen bij overdosering oplossen

Er wordt soms weleens te gemakkelijk gedacht over de toevoeging van mineralen en vitaminen. Meer is niet altijd beter. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat hier zeker niet op.

Ja, sommige mineralen en vitaminen zijn wateroplosbaar. Een teveel verdwijnt via de urine of mest. Voorbeelden hiervan zijn magnesium en vitamine B en C. Overdosering van een aantal andere mineralen en vitaminen kan wel schadelijk zijn. Selenium wordt dan bijvoorbeeld giftig.

Ook kan een overschot van een element de werking van andere mineralen en vitaminen in de weg zitten. Het blijft dus belangrijk dat de onderlinge verhoudingen kloppen. Daarmee voorkom je dat je het lichaam van het paard belast.

Weet je bijvoorbeeld uit ruwvoeronderzoek dat selenium of andere elementen hoog vertegenwoordigd zijn in het ruwvoer voor jouw paard? Dan kan LiquiHorse – zonder meerkosten - bepaalde elementen aanpassen en een unieke samenstelling maken voor jouw paard. Zo zorg je ervoor dat de mineralen- en vitaminebalans alsnog klopt.

Voedingstips om problemen te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Om problemen te voorkomen geef je je paard dagelijks de juiste hoeveelheid mineralen en vitaminen. Dat lukt meestal al met kwalitatief goed ruwvoer en dagelijks 60 – 90 ml LiquiHorse voor een paard of 30 - 60 ml voor een pony. Bestel direct LiquiHorse in de webshop