Help, ik heb een stresspaard! ‘Mijn paard heeft chronische stress!’. Deze uitroep komt steevast terug in de top 3 van meest gehoorde problemen waarmee mensen ons benaderen. En overmatige stress is een vervelend probleem, want stress kan het rijplezier danig verstoren en veroorzaakt dikwijls problemen op het wedstrijdterrein. Het losrijden neemt veel tijd in beslag en kost het paard soms zo veel energie dat hij weinig fut overhoudt voor de proef. Tijdens de proef is hij snel afgeleid en schrikt hij van zogenaamde ‘ringkabouters’, met suboptimale prestaties als gevolg. Ook tijdens de training is het voor een gestrest paard vaak lastig om te ontspannen. Hij laat zich niet goed door de rug heen rijden, schrikt snel en laat spiertrillingen zien wanneer je hem aanraakt. Andere signalen van stress zijn dunne mest, tandenknarsen, overmatig gapen en het uiten van stalondeugden. 
 

Gezondheidsproblemen paard bij stress

Buiten het feit dat chronische stress van je paard jouw wedstrijdprestaties en het rijplezier in de weg kan staan, liggen er ook gezondheidsproblemen op de loer. Want constante spanning stuwt de hormoon- en suikerspiegels omhoog, beïnvloedt de spijsvertering en vermindert de weerstand. Bovendien neemt de kans op een maagzweer, koliek en bevangenheid toe. Kortom, redenen genoeg om de chronisch gestreste staat van je paard serieus te nemen.
 

Te veel krachtvoer                                  

Onze eerste stap is altijd het opvragen van de voergegevens. Vaak bespeuren we direct te veel suikers en zetmeel in het rantsoen. Iets wat relatief eenvoudig is op te lossen door de hoeveelheid krachtvoer terug te nemen. We adviseren om de krachtvoergift fors te verminderen en zo mogelijk onbeperkt ruwvoer aan te bieden. Dit laatste is voor stresspaarden erg belangrijk, want ruwvoer knabbelen is voor hen een aangename bezigheid, het houdt de spijsvertering op gang en het speeksel dat hierbij wordt aangemaakt neutraliseert de pH, waarmee de kans op een maagzweer afneemt.

Wat kun jij verbeteren in het voerschema van je paard? Lees ons stappenplan ‘In 5 stappen naar een paard zonder mineralen- en vitaminetekort’  of vraag ons om een voeradvies op maat.

Magnesium

Onbeperkt kwalitatief goed ruwvoer en een kleine hoeveelheid krachtvoer vullen we aan met LiquiHorse Relax. Deze vitamine- en mineralenmix bevat extra vitamine B en een goed opneembare magnesiumbron voor het paard. Vitamine B kalmeert en magnesium heeft een gunstige invloed op de spierontspanning. Spiercellen bevatten van nature namelijk magnesium. Voor het bewegen verdringt een spiercel het magnesium om zich te kunnen vullen met calcium. Om weer te kunnen ontspannen verdringt het magnesium de calcium uit de spiercel. Is er een tekort aan magnesium, dan blijft de calcium in de spiercel aanwezig, met spanning en stress tot gevolg. Ook speelt magnesium een rol bij de prikkeloverdracht in de zenuwcellen, de aanmaak van enzymen en hormonen en bij het stofwisselingsproces. Magnesium maakt je paard koeler in zijn hoofd, waardoor hij zijn aandacht gemakkelijker bij jou kan houden.
 

Goed opneembaar magnesium

Een paard kan geen magnesium opslaan in zijn lichaam. Hij heeft het dus dagelijks nodig. Daarbij is niet elke magnesiumvorm voor het paard goed opneembaar. Magnesiumoxide, de vorm waarin magnesium vaak aan krachtvoer wordt toegevoegd, lost pas op bij een heel lage zuurgraad. De zuurgraad in de paardenmaag is niet laag genoeg, waardoor deze magnesiumbron door het paard niet goed kan worden opgenomen. In LiquiHorse Relax zit een vloeibare magnesiumvorm die direct en goed opneembaar is door je paard. Een dagelijkse portie van 60 tot 90 ml LiquiHorse Relax laat doorgaans snel verbetering zien, waardoor de bezorgde paardeneigenaar zelf ook weer opgelucht kan uitademen: ‘De stress is sneller weg en mijn paard is rustiger, zonder zijn temperament te verliezen.’

Wil jij ook:
  • nagaan of jouw paard een mineralen of vitaminentekort heeft? 
  • weten welke symptomen nog meer kunnen voortkomen uit een tekort aan mineralen en vitaminen?
Download dan het gratis 5 stappenplan, klik hier!
 
    29-04-2019 13:15