Help, ik heb een stresspaard! Mijn paard heeft chronische stress! Hebben jullie een middel of tip om stress bij paarden te verminderen?’ Deze vraag zit steevast in de top 3 van meest gehoorde problemen waarmee mensen ons benaderen. Stress is vervelend, want het kan het rijplezier danig verstoren en serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoe kan je het stressniveau van jouw paard tijdig herkennen en verminderen?

Stress is vaak te vergelijken met een emmer die overloopt. De spanning bouwt zich op en ‘ineens’ explodeert het paard. De kleinste dingen, zoals beruchte ‘bakkabouters’, kunnen dan zorgen voor steeds nieuwe pieken van stress.

Symptomen bij een paard met stress tijdens het rijden

Stress veroorzaakt dikwijls problemen op het wedstrijdterrein. Het losrijden kost veel tijd en soms zo veel energie dat je paard (en jij misschien ook) weinig fut overhoudt voor de proef. Tijdens de proef is hij snel afgeleid en schrikkerig, met suboptimale prestaties als gevolg. Ook tijdens de training is het voor een nerveus paard vaak lastig om te ontspannen. Hij laat zich niet goed door de rug heen rijden, heeft een hoge ademhaling en hartslag, zweet veel, schrikt snel en trilt of rilt. Andere signalen van stress zijn dunne mest, slaan met hun staart of achterbenen of willen vluchten of vechten (bokken, steigeren, staken).

Paard ervaart stress door verhuizing of andere omstandigheden

Verhuizen naar een nieuwe omgeving, nieuwe mensen en/of paarden is stressvol voor paarden. Denk daarbij ook aan afspenen of behandelingen van een dierenarts, tandarts of hoefsmid. Een hoge trainingsdruk of juist lange boxrust kan ook stress veroorzaken.

Subtiele stresssignalen herkennen bij een paard als binnenvetter

Vaak laten paarden stresssignalen overduidelijk zien, maar je bent er eerder bij als je let op de subtiele signalen. De beginsignalen of signalen die een binnenvetter laten zien, zijn bijvoorbeeld: zich afsluiten, sloom worden, veel gapen, kribbebijten, tandenknarsen, weven, luchtzuigen of schrapen.

Gezondheidsproblemen paard bij stress

Bij acute stress schrikt een paard ergens van en zal daarna weer kalmeren. Bij chronische stress is het paard continu gespannen en alert. Regelmatige of constante spanning stuwt de hormoon- en suikerspiegels omhoog, verstoort de darmflora, de spijsvertering en vermindert de weerstand. De kans op ziekten, maagzweren, vermagering, koliek en hoef – en spierbevangenheid nemen toe. Kortom, redenen genoeg om eventuele chronische stress bij je paard serieus te nemen.

Meest gemaakte fout bij stress (en het eenvoudigst om op te lossen)

Als mensen ons benaderen met stressproblemen bij hun paard, zien we vaak dat er te veel suikers en zetmeel in het rantsoen zit. Dit is eenvoudig op te lossen door de hoeveelheid krachtvoer terug te nemen. We adviseren om de krachtvoergift fors te verminderen en zo mogelijk onbeperkt ruwvoer aan te bieden. Dit laatste is voor stresspaarden erg belangrijk, want ruwvoer knabbelen is voor hen een aangename bezigheid, het houdt de spijsvertering op gang en het speeksel dat hierbij wordt aangemaakt, neutraliseert de pH. Hierdoor neemt de kans op maagzweren af. Paarden die veel energie verbruiken, kan je bijvoeren met oliën en vetten. Lees hier verder in ons onlangs gepubliceerde artikel over LiquiHorse Energy, op basis van lijnzaadolie.

Magnesium als meest belangrijke element bij stress

Onbeperkt kwalitatief goed ruwvoer en een kleine hoeveelheid krachtvoer vul je aan met LiquiHorse Relax. Deze complete, vloeibare vitamine- en mineralenmix bevat selenium, extra vitamine B en een goed opneembare magnesiumbron voor het paard. Selenium werkt als antioxidant bij stress, vitamine B kalmeert en magnesium heeft een gunstige invloed op de spierontspanning. Spiercellen bevatten van nature namelijk magnesium. Voor het bewegen verdringt een spiercel het magnesium om zich te kunnen vullen met calcium. Om weer te kunnen ontspannen verdringt het magnesium de calcium uit de spiercel. Is er een tekort aan magnesium, dan blijft de calcium in de spiercel aanwezig, met spanning en stress tot gevolg. Ook speelt magnesium een rol bij de prikkeloverdracht in de zenuwcellen, de aanmaak van enzymen en hormonen en bij het stofwisselingsproces. Magnesium maakt je paard koeler in zijn hoofd, waardoor hij zijn aandacht gemakkelijker bij jou kan houden.

Dagelijks goed opneembaar magnesium is een must

Een paard kan geen magnesiumreserves opslaan in zijn lichaam. Hij heeft het dus dagelijks nodig. Daarbij is niet elke magnesiumvorm voor het paard goed opneembaar. Magnesiumoxide, de vorm waarin magnesium vaak aan krachtvoer wordt toegevoegd, lost pas op bij een heel lage zuurgraad. De zuurgraad in de paardenmaag is niet laag genoeg, waardoor deze magnesiumbron door het paard niet goed kan worden opgenomen. In LiquiHorse Relax zit een vloeibare magnesiumvorm die direct en optimaal opneembaar is door je paard. Een dagelijkse portie van 60 tot 90 ml LiquiHorse Relax laat doorgaans snel verbetering zien, waardoor de bezorgde paardeneigenaar zelf ook weer opgelucht kan ademhalen: ‘De stress is sneller weg en mijn paard is rustiger, zonder zijn temperament te verliezen.’
 
 

Tips om stress bij je paard te verminderen

Je kan de wereld van je paard niet stressvrij maken maar je kan wel zo veel mogelijk aan de basisvoorwaarden voor paardenwelzijn voldoen. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan zal je paard niet snel stress ondervinden. Bovendien kan het dan een incidentele situatie van acute stress, zoals vervoer of wedstrijd, beter verwerken. Heb je het idee dat je paard ondanks deze basisvoorwaarden toch gestrest is? Kijk dan eerst naar veterinaire zaken, zoals bv. pijn, een maagzweer of een mineralentekort.

Wil jij ook:
  • nagaan of jouw paard een mineralen of vitaminetekort heeft? 
  • weten welke symptomen nog meer kunnen voortkomen uit een tekort aan mineralen en vitaminen?
Download dan het gratis 5 stappenplan, klik hier!
    02-04-2021 09:45